Kilkanaście szkół wzięło udział w konkursie „Opolskie śniadanie ze smakiem”, organizowanym przez Wojewódzką Stację Sanitarno – Epidemiologiczną w Opolu pod patronatem marszałka województwa Andrzej Buły. Wygrali uczniowie z Zespołu Szkół nr 1 z Kluczborka.
Uczniowie w swoich szkołach przygotowywali zdrowe i smaczne śniadania, ich zadaniem było też nakręcenie filmu, przedstawiającego etapy przygotowywania tego posiłku. Dodatkowo musieli przesłać dokładny przepis przygotowanej potrawy oraz zdjęcia gotowego posiłku.
Jak mówi dyrektor Wojewódzkiej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej w Opolu, dr Anna Matejuk, zgłoszenia ze szkół oceniano, biorąc pod uwagę, czy przygotowany posiłek był zdrowy i pełnowartościowy, czy w przepisie użyto przynajmniej jednego produktu tradycyjnego lub lokalnego oraz to, czy opakowanie posiłku umożliwiło jego transport i spożycie potrawy na terenie szkoły.
Marszałkowie Andrzej Buła i Antoni Konopka, wręczając nagrody zwycięzcom, gratulowali im nie tylko kreatywności, ale i dbałości o zasady zdrowego odżywiania.
Zwyciężyła grupa uczniów z Zespołu Szkół nr 1 w Kluczborku w składzie: Jakub Piechota, Dominika Musialska i Stanisław Skarpiński. Główną nagrodą w konkursie, ufundowaną przez marszałka, będą warsztaty kulinarne w zwycięskiej szkole przeprowadzone przez profesjonalistów.
II miejsce zajęła Paulina Waszak z Zespołu Szkół i Placówek Oświatowych im. Emila Godlewskiego w Nysie, III – Joanna Pampuch i Karolina Marszoł z Zespołu Szkół Zawodowych nr 4 im. Bronisława Koraszewskiego w Opolu.
Wyróżnienia powędrowały do uczniów Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Głubczycach, Zespołu Szkół Rolniczych w Namysłowie oraz Zespołu Szkół w Gorzowie Śląskim
Konkurs był skierowany do młodzieży z klas o profilu gastronomicznym z całego regionu, a jego celem było m.in. propagowanie racjonalnego żywienia, kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych, rozwijanie zainteresowań zdrowym odżywianiem.