Międzynarodowe Centrum Badawczo-Rozwojowe Uniwersytetu Opolskiego powstało w ramach projektu pn. „Międzynarodowe Centrum Badawczo-Rozwojowe Uniwersytetu Opolskiego na rzecz Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego – Rewitalizacja Królewskiej Akademii Nauk w Prószkowie”. Projekt został dofinansowany w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Opolskiego na lata 2014-2020 kwotą blisko 31 mln zł, a całkowity koszt budowy, wyposażenia i aranżacji wyniósł ok. 45 mln zł.
MCBR UO oficjalnie otwarte, a więc można rozpocząć badania!
W środę, 21 czerwca br. Międzynarodowe Centrum Badawczo-Rozwojowe Uniwersytetu Opolskiego zostało oficjalnie otwarte przez władze uczelni, a także m.in. marszałka Andrzeja Bułę. Teraz można przystąpić do badań żywności, wody, gleby, ścieków, odpadów, czy też nawozów, a wszystko dzięki najnowocześniejszemu sprzętowi, który jak przyznawał prorektor ds. nauki Uniwersytetu Opolskiego prof. dr hab. Jacek Lipok jest na światowym poziomie. – W budynku, którym się znajdujemy, możemy prowadzić badania środowiskowe i rolnicze, począwszy od ekotoksykologii, przez badania bardzo szeroko pojętej jakości gleb, po badania jakości chemicznej żywności. Jesteśmy przygotowani do tego, żeby współpracować z rolnikami, przedsiębiorcami i wszelkiego rodzaju instytucjami, które chciałyby zlecić nam specjalistyczne badania. Dzięki wyposażeniu, które mamy, badania mogą być prowadzone na naprawdę europejskim i światowym poziomie – mówił prorektor.
O skali projektu mówi podczas otwarcia centrum z kolei marszałek województwa opolskiego Andrzej Buła – Jest to niezwykle duży projekt, który kosztował prawie 45 mln zł i uzyskał dofinansowanie unijne na poziomie blisko 31 mln zł. Ten projekt realizowany był przez 3 lata od momentu podpisania umowy, jednak jego faza przygotowawcza była bardzo trudna, ale cieszę się, że udało nam się stworzyć wspólnie takie miejsce, które będzie pewnym fundamentem do dalszego rozwoju badań. Bo żeby mówić o takiej skuteczności i satysfakcji z prowadzenia badań, trzeba mieć do tego odpowiednią infrastrukturę, laboratoria i oczywiście ludzi. Oni też się tutaj pojawią, ponieważ przyjdą do tych miejsc, bo są one ciekawe, świetnie wyposażone, więc naprawdę będziemy tutaj mieli dobry efekt – dla nauki i gospodarki – podsumował marszałek.
Jakie badania będzie można zlecić MCBR UO?
Międzynarodowe Centrum Badawczo-Rozwojowe Uniwersytetu Opolskiego wykona dla nas m.in. badania zanieczyszczeń chemicznych żywności, składników odżywczych i zafałszowań żywności oraz nutraceutyków, jakości surowców i produktów spożywczych, kosmetycznych i farmaceutycznych, jakości i zawartości naturalnych składników suplementów diety, farmaceutyków i kosmetyków, czy właściwości substancji biologicznie aktywnych w żywności, ziołach i suplementach diety.
Można również zbadać np. produkty pszczele, czy napoje alkoholowe pod kątem zawartości istotnych składników (piwo, wino, likiery, itp.). Pracownie komercyjne MCBR UO mogą badać także m.in. próbki wody i gleby, ścieki przemysłowe i komunalne, odpady przemysłowe, komunalne, czy też osady denne oraz nawozy organiczne i mineralne, a także właściwości fizyczne peletu, biomasy jako komponentu do produkcji peletu.
MCBR UO zlokalizowane jest w Opolu przy ul. Oleskiej 22A oraz w Prószkowie, na terenach dawnego Królewskiego Instytutu Pomologicznego. W ramach jednostki funkcjonuje 18 pracowni i laboratoriów badawczych. Sześć z nich prowadzi działalność komercyjną.
tk (na podstawie materiałów UO)