Kolejny rok z rzędu producenci żywności z województwa opolskiego wracają z Poznania z workiem nagród. Podczas trwania targów „Smaki Regionów” miał miejsce m.in. krajowy finał konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, przyznano Klucze do Polskiej Spiżarni oraz medale targów dla najlepszych produktów.
Opolscy producenci i kucharze w ubiegłym roku zdobyli siedem „Pereł” – nagród, które przyznaje krajowa kapituła konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. W tym roku jednak padł rekord, ponieważ do województwa opolskiego trafiło aż osiem tych prestiżowych nagród. To ogromne wyróżnienie dla naszego województwa, które choć administracyjnie jest najmniejsze, zdecydowanie wyróżnia się na tle całego kraju wysoką jakością lokalnej żywności.
Oto nagrodzone produkty:
- zakwas z buraków kiszonych – Koło Gospodyń Wiejskich w Chróścinie, gm. Lewin Brzeski, Anna Zazula;
- chleb mleczny praszkowski – Gminna Spółdzielnia “Samopomoc Chłopska” Krystyna Preś;
- lody z dawnych lat – Lody Szypuła 1974, Tomasz Szypuła;
- ciastka wigilijne – Cukiernia “Magosz” Maria i Franciszek Magosz;
- marcepan śląski (marcepan wielkanocny)– Stowarzyszenie “Odnowy Wsi Biedrzychowice”, Sonia Jasik;
- Soleier – śląskie jajka w zalewie kminkowej – Teresa Kamieniecka–Hreczaniuk
oraz potrawy:
- policzki wieprzowe z ciapkapustą – Koło Gospodyń Wiejskich Zimna Wódka;
- placki kartoflane z blachy z wędzonym pstrągiem – Feldman–Restaurants z Byczyny, Kamil Onyśków, Alexey Shchypunow
Oprócz Pereł do przedstawicieli sieci Dziedzictwo Kulinarne Opolskie trafił także medal Targów Smaki Regionów, przyznawany wystawcom biorącym udział w targach za najlepsze produkty spożywcze. W tym roku medal otrzymało:
- Gospodarstwo Rybackie Markowe za paprykarz.
Ponadto, pani Annie Bodzioch z Departamentu Rozwoju Obszarów Wiejskich z UMWO, przyznany został Klucz do Polskiej Spiżarni. Jest to nagroda przyznawana osobom szczególnie zasłużonym w procesie wsparcia i promocji kulinarnego dziedzictwa swoich regionów. Pani Ania od wielu lat aktywnie promuje dziedzictwo kulinarne województwa opolskiego i działa na rzecz jego rozwoju oraz współpracy lokalnych producentów.
Targi potrwają do poniedziałku, czyli do 26 września br. Województwo opolskie prezentuje w tym roku na swoim stoisku produkty od rodzimych producentów:
- Delicious Home Made Irena Jasińska z Gogolina (przetwory owocowo-warzywne)
- Nalewki Kresowe z Grodkowa (nalewki tradycyjne)
- Gospodarstwo Rybackie Markowe (karp wędzony, przetwory z karpia)
- Browar Opolski s.c. Wojciech i Justyna Plucik z Krośnicy (piwa rzemieślnicze)
- Dolina Stobrawy Sp. z o.o.- Pasieka Zarodowa w Maciejowie (miody, piwo miodowe)
Na stoisku z naszego regionu prezentowały się również twórczynie ludowe ze Stowarzyszenia Animacji Lokalnej ARKONA- WELESOWY KRAM z Byczyny z pokazami warsztaty haftu opolskiego (malowanie wzorów farbami do tkanin na bawełnie oraz flamastrami na ekologicznych torbach papierowych).
JOS-DOW