1 dzień | 8 godzin | 187 km |
Wielobarwna jak motywy na porcelanie, oczywiście tej opolskiej, jest kuchnia regionalna Opolszczyzny.
To tutaj spotykają się wpływy polskie z niemieckimi, czeskimi i kresowymi, których zasmakować można w tradycyjnych potrawach serwowanych przez najlepsze restauracje w regionie. I to właśnie te restauracje znajdują się na prezentowanym Szlaku Kulinarnym Województwa Opolskiego pod wdzięczną nazwą „Opolski Bifyj” – Zielony Pierścień Opola.
Na planie wycieczki znajdziemy między innymi:
- Hotel Zacisze
- Restauracja Antek
- Restauracja na Wyspie
- Restauracja Śtantin
- Huta żelaza wraz z regionalna salą muzealną w Zagwiżdziu
- Muzeum Hutnictwa Doliny Małej Panwi w Ozimku
- Muzeum Kowalstwa w Prószkowie
- Park Nauki i Rozrywki w Krasiejowie
- Zamek w Rogowie Opolskim