Pięć prestiżowych nagród kulinarnych PERŁA powędrowało do przedstawicieli województwa opolskiego. W dniu 30 września w Poznaniu, podczas targów „Smaki Regionów 2018”, odbyło się podsumowanie XVIII edycji konkursu ”Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.
W kategorii „najlepszy regionalny produkt żywnościowy” nagrody otrzymali: Gospodarstwo Rolne Anita i Jan Gorzellik za „kiełbasę w Krauzie”, Józefa Horodecka z KGW Kazimierz za ciasto „Jeż”, NAPUS OIL s.c. za naturalny olej głubczycki z ostropestu oraz Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Oleśnie za „Śmietankówkę oleską”.
W kategorii „najlepsza potrawa regionalna” nagrodę otrzymało KGW w Chróścinie za gołąbki ziemniaczane z sosem borowikowym .
Województwo opolskie, wzorem lat ubiegłych, prezentowało również w tym roku na poznańskich targach swój dorobek kulinarny, a także kulturowy. Członkowie sieci Dziedzictwo Kulinarne Opolskie promowali region swoimi produktami – m.in. naturalnymi olejami głubczyckimi tłoczonymi na zimno, tradycyjnymi wyrobami wędliniarskimi i dziczyzną, nalewkami, miodami oraz pokazami zdobienia porcelany i kroszonek tradycyjnym motywem opolskim.
Tegoroczny Medal Tragów Smaki Regionów uzyskało salami z jelenia z zielonym pieprzem produkowane prze firmę LEŚNICZÓWKA – M.Osieka, P.Zygmunt i Współnicy s.j.